Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Grenada - souostroví korálových ostrovů

Grenada je ostrovní stát v Karibském moři v Malých Antilách. Grenada leží pouhých 100 km severně od Venezuely. Stát Grenada zahrnuje velký ostrov Grenada a další malé ostrůvky – Carriacou, Petit Martinique, Rhode Island, Taille Island, Diamond Island, Large Island, Saline Island a Frigate Island.

Toto souostroví je nejjižnější v řadě korálových ostrůvků, které na severu začínají ostrovem St. Vincent. Na jih od Grenady leží pouze Trinidad a Tobago.

Grenada je kouzelný ostrov v Karibském moři, který učaruje milovníkům nádherné přírody a horkých slunečných dnů. Dovolená na Grenadě může kromě relaxace na pláži znamenat i výlety do krásného a rozmanitého vnitrozemí. Grenada nabídne návštěvníků termální prameny, vodopády, jezírka i rozlehlé plantáže. Země dostala přezdívku „Spice Island“ – „Ostrov koření“, pěstuje se tu ve velkém muškátový ořech, muškátový květ, skořice a zázvor.

Moře kolem Grenady skrývá nádherné korálové útesy s barevnými korály, bohatý podmořský život s množstvím ryb a želv a na dně leží i vraky potopených lodí, takže potápění je jedním z hlavních sportů, které tu turisté provozují. Na ostrově se nachází dostatek bílých písčitých pláží, nejhezčí na jihozápadě – Grand Anse, Morne Rouge Bay a True Blue. Pokud chcete mít pláž sami pro sebe, vydejte se spíš na Carriacou.

Klima je tropické, průměrná roční teplota je 28°C, během roku na ostrov spadne asi 1500 mm srážek. Co se týče počasí, návštěvník ostrova se prakticky nemůže splést. Nejsušší měsíce jsou od ledna do května, nejvíce srážek spadne mezi červnem a listopadem. Nejedná se samozřejmě o žádné dlouhé deštivé dny, spíš krátké srážky, teplo je stále.

Grenada leží v tropickém podnebném pásu. A nachází se v jižním rohu oblasti s výskytem hurikánů. Za posledních 50 let zemi zasáhly 3 hurikány. Hurikán Ivan v roce 2004 zničil nebo poškodil 90 % domů. Přesto se na nádherný karibský ostrov se opět začínají vracet turisté. Druhý víkend v srpnu se tu koná největší slavnost roku – karneval.

Původní kmen Arawaků byl vyhnán bojovným kmenem Karibů. Ten zde sídlil v době připlutí Kryštofa Kolumba v roce 1498. Po neúspěšném pokusu Britů o osídlení ostrova ho v roce 1650 koupili od Karibů Francouzi. V letech 1958 až 1962 byla Grenada součástí federace Západní Indie. Přestože vlastní autonomii měla od roku 1967, nezávislost získala až 7. února 1974. V říjnu 1983 mocenský boj uvnitř vlády vyústil v občanskou válku. Tu ukončila intervence karibských států a USA. Od té doby se politická i sociální situace pomalu (i přes nepokoje dělníků) zlepšuje.

Zajímavá místa
Turisty lákají výlety jeepem, pěší túry pralesem či celodenní plavby katamaránem za krásami ostrůvků Grenadin. Deštné pralesy a zdejší ekosystém patří k nejnavštěvovanějším atrakcím v zemi i díky opicím, opossumům, pásovcům, pelikánům a želvám, kteří zde žijí. Zajímavá místa jsou kráterová jezera Grand Etang a Antoine a zbytky dalších vyhaslých sopek nebo korálová pláž Grand Anse. V národním parku Grand Etang jsou třicetimetrové vodopády "Annandale Falls. Architektura na ostrově pochází z osmnáctého století - z té doby lze v hlavním městě shlédnout národní muzeum a pevnosti Fort George a Fort Frederick.

St George´s 
Malebné hlavní město ostrova, shlíží z vršku na přístav, který má tvar jezdecké boty a je právem považováno za jedno nejkrásnějších v Karibiku. V živém přístavu kotví nákladní lodi, velké výletní parníky a barevné dřevěné škunery z Carriacou. Přístav, nazývaný Carenage, je obklopen výstavnými domy s obchody a pouličními kavárnami. Nad nimi stoupají nahoru úzké ulice a celá scenérie je zakončena svěže zelenými granadskými pahorky. K dominantám města patří dvě pevnosti – Fort George a Fort Frederick, každá chrání město z jedné strany a otvírá se odtud nádherný výhled na přístav a okolí.

Carriacou
Je malý poklidný ostrov na sever od Grenady, kde život plyne skutečně pomalým tempem. Na plážích zde najde soukromí a klid skutečně každý. Z Carriacou se otvírají neskutečné pohledy na sousední Grenadiny a při jeho pobřeží je několik ostrůvků, kde se dá po potápění a šnorchlování uspořádat piknik.

Petit Martinique
Jen 5 km severovýchodně od Carriacou vystupuje z moře tento okrouhlý vulkanický ostrůvek. Pro zdejší obyvatele je zdrojem obživy moře, na ostrově je sice škola, kostel, jeden penzion a obchod, ale nenajdete tu ani poštu, ani banku ani celnici. Po západním pobřeží vede sice jediná zdejší silnice, ale každý se tu pohybuje převážně pěšky.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 847 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko